HOBOTNICA

Besedilo Igor Fortuna, fotografija Tomaž Polanec

Pri lovu na hobotnice se večinoma pokaže, kakšni ste. Ni nevarna, le videti je takšna, kot je, tako da je vse odvisno od človeka.

V Jadranskem morju imamo dve vrsti hobotnic in sicer navadno ter moškatno. Razlika je v tem, da je navadna večja in ima dve vrsti seskov na lovkah, v nasprotju z moškatno. Poleg tega navadna živi v luknjah, ki si jih večina izkoplje sama. Obe sta užitni in zelo okusni, tako da se s tem ne obremenjujte.

Hobotnice ne živijo povsod. Kaj je razlog za to, bi težko rekel, sem pa prepričan da k temu pripomore ugor, ki jo ima zelo rad. Tam kjer je veliko ugorjev, hobotnic skoraj ni.

Svojo navzočnost hobotnica nakazuje s načinom prehranjevanja. Večinoma je ves dan v luknji in gleda ven, ponoči pa se odpravi na lov. Takrat noben rak, polž, školjka ali riba ni varna. Če je dovolj hrane, se ne odpravi daleč, tako da sem pogosto odkril njeno luknjo po sledi lupin rakov, školjk in polžev, saj so vodile proti njeni luknji.

Luknjo si izkoplje v prodnata tla ali poišče naravno vdolbino med skalami. Odprtina pa skoraj vedno gleda navzgor. Da še bolj pritegne našo pozornost, hobotnica to luknjo obloži s kamni in lupinami školjk ter polžev, sama pa tiči na sredini in spremlja dogajanje. Kot verjetno veste zelo dobro spreminja barve kot kamni ali rastlinje okoli luknje. Tisti kamni imajo svojo vlogo pri njeni obrambi, vendar jih ne uporabi vedno. Ograjico okoli luknje lahko namreč z lovkami potegne nase in tako prepreči vsiljivcu, da bi jo dosegel. Večinoma se le umakne v luknjo, ki pa ni prav globoka.

Za začetek boste morali najprej zelo dobro opazovati dno in iskati lupine, ter v bližini morebitne luknje. Te so lahko globoke le meter ali do deset metrov. Ko opazite luknjo, se potopite in preverite ali je zapuščena. Če je zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, se hobotnica mogoče še ni vrnila z lova ali pa je že šla na lov. Najbolje jo je iskati sredi dneva .Če ste jo našli, potrebujete pripomoček, da bo delo lažje. Tukaj ne bomo govorili o harpuni, osti ali nožu. Tudi če jo boste poskušali na silo izvleči iz luknje z roko, se bo do zadnjih moči branila in oprijela luknje. Uspeh je v detergentu za pranje posode ali modri galici, ki se dobi v kristalih in jih lahko uporabite takšne ali pa jih raztopite v plastenki vode. Lahko bi tudi uporabili, naše doma narejeno milo! (Članek Milo) Najbolj uporabna je plastenka od detergenta, ki ima čep za hitro odpiranje. Vanjo nalijte vodo z malo detergenta ali vodo z modro galico. V plastenki ne puščajte zraka, ker vas bo ta oviral pri potopu. Zakaj vse to? Galica ali detergent sta težja od vode in hobotnici dražita oči.

Ko priplavate v bližino luknje, vzemite plastenko, se potopite do luknje in brizgnite vsebino čim bolj v luknjo s hobotnico. Zelo pomembno je, da takoj odplavate gor in predvsem vstran. Ne čakajte ob luknji ali nad njo, ker bi hobotnica raje umrla, kot pa prišla ven. Dajte ji možnost, da se umakne, če boste preblizu, bo iz luknje dvignila le glavo, tako da je ne bo več peklo, potem pa se bo spet umaknila nazaj  v luknjo. Odplavajte toliko daleč, da jo še komaj vidite in opazujte. Hobotnica bo najprej preverila ali je varno potem pa počasi prilezla iz luknje in se splazila vstran. Pri tem bo zamenjala vse mogoče barve tako da morate biti res pozorni, da je ne izgubite. Hobotnica vam ni ušla, tudi če je malo zaplavala, ni šla daleč. Počakajte da je vsaj približno tri metre od luknje, takrat pa je čas za akcijo.

Imate dve roki in to je vse kar potrebujete. Ne streljajte je in ne zbadajte, saj ni potrebno nič od tega. Zajemite zrak in se potopite direktno k njej, ko boste le kakšen meter od nje, se bo postavila v obliko rože in večinoma pobledela ali drugače spremenila barvo ter izpustila nekaj svojega črnila. Ne glede na to kaj dela jo zgrabite za vrat. Seveda se vas bo otepala, se oprijela z vsemi lovkami in se poskušala izvleči iz vaše roke. Prepričan sem, da bi ji tudi uspelo, če ji tega ne preprečite in pulite lovke eno za drugo z sebe.

Če jo pustite le malo predolgo na roki, vam bo pustila odtise priseskov na koži še za nekaj časa. Sam jo pulim vedno vstran od sebe in porinem dva prsta pod balon, ki ga imamo za glavo, čeprav to ni in ga obrnem navzven kot nogavico. Nekateri pravijo, da jo tako ubiješ, sam pa sem že videl takšne plavati naprej. Čim prej jo dajte iz rok in vode, če nimate priročne mreže okoli pasu. 

Kako naprej pripravimo in očistimo hobotnico. Takoj ji odrežemo glavo, rez naredimo med glavo in lovkami in izdolbemo kljun. Glavo - kapo obrnemo in očistimo prebavila in ostalo, to zavržemo. Ni potrebe da jo tolčemo in lupimo in podobno, damo jo samo v posodo. Da se ne boste ustrašili, priseski delujejo še kar nekaj časa, ko je že hobotnica očiščena. Meso hobotnice je, čeprav se kuha eno uro, še vedno malo gumijasto, zato nekateri mislijo, da je premalo kuhana. Nikoli ni čisto mehko, vendar zato nič manj okusno in hranljivo. Hobotnico lahko tudi sušimo na zraku, predvsem pozimi in jo tako shranimo za pozneje. Naj poudarimo, da je tovrstni lov prepovedan, še huje je lov z modro galico ali detergenti saj se štejejo kot lov s kemičnimi sredstvi in je kot tak še posebej strogo sankcionira!